Zimski pohod s smučmi uspel

Pozimi se procesi v naravi umirijo, vse poteka počasneje. Branike, ki jih opazimo kot meje med letnim prirastom lesa v deblu, označujejo zime. Redke živalske skledi pa opazovalcem sporočajo, da gozd pozimi ne spi.
Opazovati naravo pozimi je veščina. Zamolkla tišina, zasnežene poti in označbe ter gibanje v visokem snegu, pa lahko otežijo orientacijo na terenu. Vsako leto zato vodiči Skavtskega okoljskega centra organiziramo snežnih pohod po Kočevskem Rogu. Na pohodu se naučimo osnov hoje in teka na smučeh (klasična tehnika) ter opazovanja narave in procesov, ki se odvijajo v zimskem času.

 

V soboto 3. 3. se nas je 14 skavtov odpravilo na zimsko dogodivščino. Snežne razmere v Rogu so vedno nepredvidljive – ali je cesta prevozna, kaj če srečamo nasproti vozeče vozilo, kaj če bo na cesti ovira in kako bo s parkiranjem pri SOC-u. Tokrat je šlo vse po maslu, še celo brez snežnih verig smo prispeli do Žage Rog. Tam smo pustili avtomobile in spoznali s tekaško opremo nato pa ogreli na poligonu. Inštuktor in vodič Pavel nam je pokazal več vaj za ravnotežje, dvotaktni korak, soročni odriv ter razložil tekaški bonton. Nato smo se po nekdanji trasi kočevske ozkotirne železnice, odpravili proti kraljici roga, Jelki. Prvi v koloni so imeli najtežjo nalogo, saj so gazili in delali traso, zadnji pa so že lahko lahkotno potekavali v klasični tehniki. Pot nas je vodila mimo jam, kjer smo lahko opazili dviganje toplejšega zraka in nastajanje ledenih sveč (v jamah je stalna temperatura vse leto okrog 10°C). Spustili smo se mimo ene izmed točk skavtske učne poti – Skavtek, kjer v vrtači prebiva mogočen brest. Do jelke pa nas je spremljala lisičja sled, ki je z repom narahlo zasipala svoje nožne sledi.

Pri kraljici Roga, jelki, smo si privoščili kratko pavzo, kjer nam je Tone razložil, kaj se dogaja v gozdu pozimi – kje so živali in kako se odzivajo rastline. Povzel je tudi posledice zadnjih naravnih nesreč, žledoloma 2013 in vetroloma 2017. Po kratkem, poučnem in okrepčevalnem odmoru smo se odpravili nazaj po isti trasi proti Skavtskemu okoljskemu centru. Domov je šlo lažje, zato so si tisti, ki obvladajo tek na smučeh lahko privoščili malo hitrejši tempo, ostali pa smo jim bili za petami.

Lepo nas je presenetila Nataša, ki nam je pripravila obaro z žganci in praženim krompirjem. Zaradi mraza se je obara v menaški hitro shladila, vendar smo jo pojedli z užitkom, prav tako jabolčni štrudlj. Hvala Nataša in hvala vsem udeležencem.

Na pohodu so se nam pridužili tudi drugi skavti in skavtinje, ki jih zanima doživljanje narave, roški gozdovi in zimske skrivnosti živali ter rastlin. V aprilu vodiči pripravljamo delavnico opazovanja ptic v naravnem okolju, ki bo potekala med tednom v Ljubljani. Vodil jo bo strokovnjak z Društva za opazovanje ptic in plazilcev Slovenije – DOPPS, vabljeni prav vsi skavti, ki jih zanimajo te tematike.

Od 1. – 3. 6. pa bomo vodiči Skavtskega okoljskega centra imeli tudi tradicionalno vikend usposabljanje v SOC-u. Na vikend usposabljanju se posvečamo različnim temam od kulturne dediščine in zgodovine Kočevske do živali, rastlin in spoznavanja roškega podzemlja.

Bi-Pi,

Špela Berlot, Zgovorna levinja Domžale 1

 foto:Blaž Žnidaršič in Tone Lesnik

Objavljeno v Objave sl
Galerija slik

Komentarji Ta objava ima 0 komentarjev. Komentarji so vidni le prijavljenim uporabnikom.