Dan Zemlje: OBNOVIMO NAŠO ZEMLJO

Že več kot 50 let 22. aprila obeležujemo Dan Zemlje. Letos pod geslom »Obnovimo našo Zemljo«. Ampak čemu je treba obnoviti našo Zemljo? In kako?

 Vsi smo že slišali, da so dogajajo podnebne spremembe, da se širijo puščave, izginjajo živalske in rastlinske vrste in da bo človeštvo uničilo Zemljo. Ni dovolj, da le blažimo posledice našega posega v naravo ali pa da se prilagodimo nanje. Znanstveniki in politiki po celem svetu raziskujejo naravne procese in zelene tehnologije, s katerimi bi lahko obnovili gozdove in druge ekosisteme, obnovili tla in populacije prostoživečih živali, izboljšali kmetijstvo in iz oceanov odstranili morja odpadne plastike.

 Kako lahko najučinkoviteje obnovimo naš planet?

S tem, da obnovimo ekosisteme. Ekosistemi so naravni sistemi, v katerih se prepletajo živi organizmi in neživi del narave. Na primer gozd, kjer se prepletajo vse živali, rastline in glive v njem ter skale, kamni, prst na tleh, voda… vse to sestavlja gozdni ekosistem. Drugi ekosistemi so na primer še ocean, gore, travnik, sadovnjak, jezero, reka…

Čemu je treba obnoviti ekosisteme? Kaj imamo od njih?

Dajejo nam čisto pitno vodo, čistijo naš zrak, ki ga dihamo, vzdržujejo naša tla, dajejo nam hrano, saj je sami ne moremo proizvesti, omogočajo kroženje snovi v naravi, uravnavajo podnebje in vreme. Poleg tega pa zagotavljajo tudi gradbeni material, kurivo, surovine za zdravila, so temelj vsake civilizacije in vzdržujejo našo ekonomijo.

Življenje je možno le na tretjem kamnu od Sonca, na naši Zemlji. In ekosistemi to življenje omogočajo. Tudi življenje tebe in mene.

 Kaj lahko storimo, kako lahko pomagamo?

Tako, da začnemo pri sebi. V tropu za skavtsko okoljsko vzgojo smo pripravili nekaj podvigov, s katerimi bomo pomagali obnoviti in ohraniti našo Zemljo.

7. 4. 2021: 1. podvig

12. 4. 2021: 2. podvig

17. 4. 2021: 3. podvig

22. 4. 2021: 4. podvig