Oktober - mesec vode

Zemlji lahko rečemo tudi modri planet, ker ¾ njene površine prekriva voda. Vendar pa 97 % te vode predstavljajo morja in oceani. 2 % jo je nedostopne v ledenikih. Tako nam ostane le še 1 %, ki ga lahko uporabimo za človeške potrebe, kot je zalivanje, umivanje, pitje in industrijo. To pa ni edini razlog, zakaj je voda tako pomembna. Brez nje tudi nas ne bi bilo. In ne samo, da brez vode zdržimo komaj nekaj dni; iz nje smo sestavljeni. Približno 70 % našega telesa je iz vode.

Slovenija je dežela, bogata z vodo. Vendar pa na določenih območjih doma iz pipe ne teče več pitna voda. To pomeni, da ni dovolj, KOLIKO vode imamo – pomembno je tudi, KAKŠNA je ta voda. In vsi naši vplivi na potoke, reke in jezera vplivajo na to kakovost. Na srečo ima voda super moč – samoočiščenje. Ko voda teče po brzicah, se prezrači in tako se odpadne snovi hitreje razgradijo, rastline črpajo nevarne snovi, živali pa poskrbijo za ravnovesje preostalih organizmov. Ko pa mi p vode, v odtoke zlivamo preveč čistil ali celo nevarne odpadke, voda in njeni prebivalci ne uspejo opravljati svoje vloge samočiščenja. Tako se njeno stanje počasi slabša, vodni organizmi izginejo, na mesto njih pridejo drugi, ki so lahko za naše zdravje celo nevarni. Zaradi tega želimo še bolj vplivati na vode in znajdemo se v začaranem krogu.

Za mesec oktober smo vam pripravili aktivnosti, skozi katere boste spoznali kako pomembna je voda in na kakšen način zmanjšamo svoj vpliv nanjo:

veja

poizkus

podvig

Bobri in bobrovke

Kako očistimo vodo

Kozarec vode

Volčiči in volkuljice

Prestrašeni poper

Domača čištila

Izvidniki in vodnice

Očisti vodo z uporabo majice

Izdelaj svoje milo

Popotniki in popotnice

/

Debata: Voda brez nas ali mi brez vode

 Aktivnosti niso nujno vezane na vejo. Verjetno bi bilo zabavno, če bi PP izvede poizkus za BB ali VV, vendar pa se zavedajte, da mlajša skušina težje opravi aktivnost starejših. Vseeno pa odločitev prepuščamo vam voditeljem.

Svoj podvig lahko slikate in ga označite na instagram s pripisom @okoljeskavta ali na fb strani Skavtski okoljski center. Lahko pa fotografije s kratkim opisom pošljete na soc@skavti.si in jo bomo objavili na spletni strani SOC.

Svoje znanje lahko preizkusite s kvizom, ki bo do konca meseca dostopen na kahoot.it, pod številko 09370839 (oziroma na povezavi). Konec meseca bomo objavili zmagovalca :) 

AKTIVNOSTI ZA MESEC OKTOBER: