April - Dan Zemlje - Vlagajmo v naš planet

 

Dan Zemlje – vlagajmo v naš planet

 

Zakaj skavti praznujemo Dan Zemlje? Ker je - poleg naše skupnosti - Zemlja največje darilo, ki smo ga dobili. Težko si je zamisliti tabor brez bližine čiste reke, pa sence dreves, med katera lahko napnemo viseče mreže. Je že res, da ni ravno videti, da bo tega bogastva v času našega življenja zmanjkalo. Vsaj v našem okolju ne. Ampak v času, ko se kljub več desetletnim prizadevanjem za Zemljino zaščito še vedno dogajajo okoljske katastrofe, kopičijo smeti in izumirajo živalske vrste, lahko svojo hvaležnost zanjo izrazimo tako, da teh informacij ne vložimo v kozarec za kisle kumarice in jih postavimo na najvišjo polico v shrambi, ampak se spravimo v akcijo. Ne tako, da nase vzamemo vso odgovornost in se celo življenje sekiramo, da ne moremo ustaviti globalnega segrevanja, lakote v Maliju in poplav v Bangladešu – ampak da naredimo to, kar lahko.

 

VLAGAJMO V NAŠ PLANET

Letošnja tema dneva Zemlje je »Vlagajmo v naš planet« Kako in kaj pa lahko vlagamo? Pomislimo na vse, kar imamo - svoj čas, energijo, domišljijo, sposobnosti svojega telesa, odnose, denar … Vse to lahko vlagamo - čas v vožnjo s kolesom, ustvarjalnost v izdelavo stvari, ki bi jih sicer kupili v trgovini, svoje telo namesto v fitnesu lahko razgibamo pri prekopavanju babičinega vrta, denar za hrano pa rajši pustimo lokalnemu kmetu, kot pri trgovski verigi …

Najboljši del tega je, da nič od tega ne izgine, ampak na dolgi rok pridobimo še več! Na ta način krepimo tudi svoje zdravje, kreativnost in gradimo skupnost. Naš zgled pa povleče še koga.

Da pa se ne bomo trudili le vsak zase, ampak bomo premike dosegali s skupnimi močmi, imamo za vas pripravljene aktivnosti za stege, ki vam lahko prinesejo bogato nagrado! 

PRAVILA IGRE

Dan Zemlje je 22. aprila, letošnje aktivnosti pa bodo potekale od 1. do 24. aprila. Namen aktivnosti je skavtom predstaviti različne načine "vlaganja" v naš planet - zase in za naše zanamce. S prvim aprilom se bo odprla povezava do beleženja aktivnosti (https://forms.gle/XgaFGA8j3BCgQrih6). Aktivnosti, ki ste jih izvedli kot steg ali veja, naj vnesejo voditelji.  Aktivnosti V šolo grem peš in Bzzz nekaj brenči okoli moje glave skavti opravijo sami. V tem primeru imate za beleženje aktivnosti dve možnosti. Lahko voditelji poberete podatke pri svojih skavtih in skupaj poročate o aktivnosti, lahko pa skavti sami poročajo preko iste povezave. Vendar bodite pozorni, da ne bo posamezna aktivnost poročana dvakrat. O aktivnostih lahko poročate do 24. aprila 2022.   
30. aprila bomo razglasili dva zmagovalna stega. Slike aktivnosti nam pošljite na soc@skavti.si ali pa jih objavite na družbenih omrežjih z oznako @okoljeskavta ali @skavtskiokoljskicenter. Pri aktivnostih lahko sodelujete (in se potegujete za nagrado) tudi, če se vaš steg ni prijavil. To le pomeni, da letos ne boste prejeli našitkov.

NAŠITKI:

Stegi, ki so naročili našitke Dan Zemlje 2022, jih prejmejo po pošti, predvidoma v zadnjem tednu aprila. 

AKTIVNOSTI:

 

V šolo grem peš (1 točka/pot)

Svoj čas in energijo lahko vložiš v pot v šolo, faks ali službo. Namesto, da se odpelješ v udobju avtomobila, pojdi peš, s kolesom ali z javnim prevozom. Zemlja ti bo hvaležna za manjši ogljični odtis in gneča na cestah bo manjša. Gibanje bo koristilo tvojemu telesu, s sveže prezračenimi možgani pa boš bolje pripravljen na miselne izzive, ki jih bo dan postavil pred tebe.      
Ena pot v šolo in nazaj prinese tvojemu stegu 1 točko. 

Smrdi smrdi, kako smrdi (2 točki/150L vrečo za smeti)

Čeprav skoraj gotovo vsak ve, da smeti sodijo le na eno mesto - v koš za smeti, se te kar kopičijo v naši okolici. Te lahko poškodujejo živali in sproščajo nevarne snovi v vodo in tla. Plastenka v naravi razpada več kot 400 let.  V stegu v mesecu aprilu organizirajte čistilno akcijo. Vsaka 150 L velika vreča prinese stegu 2 točki. Pri tem pa ne pozabite ločevati.  

Da bom poleti čist in dišeč (30 točk)

Na poletnih taborih uporabljamo različna mila in praške. Kljub temu da smo skavti, popolnoma umazani pač ne moremo hoditi naokoli. Nekatera mila in praški vsebujejo snovi, ki sicer omamno dišijo po tropskem sadju in ustvarijo goro milnih mehurčkov, vendar škodujejo vodnim organizmom. V veji eno srečanje namenite delavnici izdelave naravnih mil in praškov za poletni tabor. Navodila najdete na spletni strani Skavtskega okoljskega centra (Program → Uporabno) oz. v zgibanki Globalnega učenja “Domača čistila”. Delavnica prinese stegu 30 točk. 

Več glav več ve (10 točk)

Veliki modreci so vedeli, da več glav več ve. Velikih, kompleksnih problemov, kot so podnebne spremembe, ne more rešiti en sam človek. Treba je združiti moči in najti skupno rešitev za vse. Z višjim vodom, noviciatom ali klanom organizirajte debato o vlaganju. Kaj lahko posameznik naredi, da zmanjša vpliv na naš planet? Kaj lahko vložimo vanj? Povzetka vaših ugotovitev bomo zelo veseli na soc@skavti.si. Debata prinese vašemu stegu 10 točk. 

Prvi korak je kreativnost (5-10 točk)

Z najmlajšimi člani vašega stega naredite plakat z naslovom “Kako lahko pomagam Zemlji?” Pri izdelavi ne skoparite z domišljijo, več materiala kot uporabite, bolj bo plakat zanimiv. Plakat obesite v skavtski sobi, njegovo sliko pa pošljite na soc@skavti.si. Izdelava plakata lahko stegu prinese 5-10 točk. 

Bzzzzz bzzzzz - nekaj brenči okoli moje glave (3 točke/posajeno rastlino)

Številne živali in rastline izginjajo z našega planeta, med njimi  tudi opraševalci, ki so zelo pomembni za naš obstoj. Tri četrtine svetovnih poljščin, iz katerih pridobivamo hrano, so vsaj delno odvisne od njih. Doma z družino posadite medovito rastlino. Vsaka posajena rastlina prinese stegu 3 točke.

Gozd za svež zrak (50 točk za udeležbo stega)

2. aprila poteka vseslovenska akcija pogozdovanja Pomladimo gozdove, ki jo organizira SiDG. Z akcijo želimo krepiti zavedanje, da smo za naravo odgovorni vsi, spodbuditi skupinska služenja v družbi in biti vidni členi soustvarjanja tega sveta. Več o sami akciji izveš v skavtskih novičkah z dne 2. 3. 2022. Če se s stegom prijavite na akcijo (tudi če gre le 1 veja), steg prejme 50 točk. V primeru, da se akcije udeležita dve veji (npr. NoPP in PP), to še vedno pomeni 50 točk za steg. 

April je že tradicionalno pri skavtih tudi mesec zdravja. Praktično nemogoče je, da bi ljudje ohranjali svoje zdravje brez zdravega okolja, kajne? Na srečo pa se skrb za lastno zdravje in skrb za okolje v marsikaterem pogledu prekrivata. Če bomo večkrat premagali lenobo in vlagali energijo v aktivno pot v šolo in na skavtsko srečanje, v pripravo kvalitetne hrane, ki ni ovita v nepotrebno embalažo, morda zasadili in obdelovali svoj vrt ter širili svoje dobre navade med ljudi, bo zmaga dvojna! Tudi letos bomo pripravili nekaj zanimivih vsebin na temo zavržene hrane, prihajajočih praznikov ter ideje za aktivno preživljanje počitnic. Ne zamudi jih na Facebook profilu Izzivaj-uživaj!  

 

ZA DODATNA VPRAŠANJAsmo na voljo na soc@skavti.si.