November - Ponovna uporaba

Ves čas poslušamo, da je odpadkov na Zemlji preveč, da jih je treba ločevati, da se jih lahko reciklira. Kaj pa, če bi kakšne stvari, namesto da bi jih zavrgli, ponovno uporabili? Tudi tako zmanjšamo količino odpadkov na Zemlji.

Lani je v Sloveniji nastalo 495 kg odpadkov na prebivalca, kar je 17 kg več kot leto prej. Pri ločevanju odpadkov smo Slovenci kar precej uspešni, pri ponovni uporabi pa imamo še precej prostora za izboljšave. Ponovna uporaba pa je boljša od recikliranja. Zakaj?

Recikliranje sicer zmanjšuje količino odpadkov s tem, da uporabne materiale, na primer plastiko, steklo in papir, pretvori v nove izdelke. Pri tem pa se porabi velike količine energije in vode pri transportu, obdelavi in ponovni izdelavi. Porabi se tudi veliko denarja.

Pri ponovni uporabi pa na novo oz. ponovno uporabimo cel izdelek – namen lahko ostane isti ali pa ga spremenimo. Ponovna uporaba vključuje vse od kupovanja in prodajanja ali podarjanja izdelkov iz druge roke oz. rabljenih izdelkov ter tudi popravljanje pokvarjenih izdelkov namesto da bi jih zavrgli.

Ponovna uporaba je prijaznejša do okolja, do naše denarnice in tudi do skupnosti – nekateri ljudje si lažje privoščijo rabljene stvari kot nove, v Centrih ponovne uporabe pa so zaposleni slabše zaposljivi ljudje.

Preden nekaj vržeš v smeti, se ustavi in pomisli, če bi lahko to stvar ponovno uporabil, tudi popolnoma drugače, z drugačnim namenom. Ali jo lahko popraviš, namesto da jo zamenjaš? Ali lahko nekaj, kar potrebuješ, izdelaš s pomočjo tega, kar že imaš na voljo? Pa še denar prihraniš!

Ko izdeluješ nove stvari iz odpadnih materialov pa pazi, da ne delaš »praholovcev« - stvari, ki potem samo nabirajo prah in jih boš čez nekaj dni itak vrgel stran. Po možnosti si uporabil različne materiale, ki jih sedaj ne moreš ločiti, ker so zlepljeni skupaj in bodo končali v smetnjaku z ostalimi odpadki.

 Kako lahko ti ponovno uporabljaš?

 • Shranjuj plastično embalažo in v njej shrani hrano za pozneje.
 • Raje popravi kot pa zavrzi in kupi novo.
 • Podari uporabne stvari v zavetišče, dobrodelne organizacije (Karitas), materinske domove, Centre ponovne uporabe…
 • Predelaj prazne plastenke v krmilnice za ptice, zajemalke, terarije ali posode za vodo.
 • Za nakupovanje uporabljaj vrečko za večkratno uporabo.
 • Stare brisače ali rjuhe uporabljaj kot krpe za čiščenje.
 • Podari stare knjige in revije, na primer knjižici ali čakalnici v bolnišnici.
 • Organiziraj izmenjevalnico oblačil ali garažno razprodajo, lahko tudi preko spleta, družabnih omrežij.
 • Najemi ali si izposodi pripomočke/stvari, ki jih ne uporabljaš pogosto.
 • Uporabi stare zobne ščetke za čiščenje kopalnice.
 • Kupuj baterije, ki se jih da ponovno napolniti.
 • Obleke kupi v trgovini z oblekami iz druge roke.
 • Namesto, da kupiš poseben lonček za svinčnike ali zobno ščetko, uporabi prazen kozarec od Nutelle

Če bi rad izvedel še več, si lahko prebereš na:

PODVIGI ZA MESEC NOVEMBER:

1. Iz stare majice sešij vrečko za sadje. Pomembno je, da uporabiš staro in neuporabno majico!

Ideja za izvedbo srečanja: Skavtom predvajajte pravljico oz. dokumentarec za predstavitev problematike onesnaževanja okolja z odpadki, ki jih nepremišljeno in neodgovorno ustvarjamo ljudje.

BB in VV: Potovanje male plastične vrečke (Voditelji lahko pravljico zaigrate tudi sami :))

IV in PP: Zakaj moramo ustaviti onesnaževanje s plastiko v naših oceanih in 15 nesrečnih stvari, ki jih plastika povzorča v oceanih

2. Iz stare plastenke naredi pleteno košaro. Ne kupuj nove plastneke! Sigurno lahko doma najdeš kakšno staro :)

Izdeja za izvedbo srečanje: Skavtom predvajajte pravljico oz. dokumentarec za predstavitev problematike onesnaževanja okolja z odpadki, ki jih nepremišljeno in neodgovorno ustvarjamo ljudje.

BB in VV: Zgodba o treh plastenkah

IV in PP: IV in PP: Zakaj moramo ustaviti onesnaževanje s plastiko v naših oceanih in 15 nesrečnih stvari, ki jih plastika povzorča v oceanih

3. V klanu, s prijatelji ali v župnišču organizirajte izmenjevalnico oblek. Tako obleke, ki jih ne potrebujete več podarite nekomu drugemu, ti pa dobiš novo obleko. Veliko bolj zanimivo, kot nakupovanje. Pa še prišparaš ;)

 

Idej kako lahko stare stvari ponovno uporabiš je natisoče. Nekaj dodatnih predlogov, bomo v mesecu novembru objavili tudi na fb stran Skavtski okoljski center in instagram Okoljeskavta. Ne dvomimo, da imaš tudi ti neskončno idej. Slikaj svoj ponovno uporabljen izdelek in ga skupaj s svojim imenom, priimkov in stegom pošlji na soc@skavti.si. Tri najbolj inovativne in zanimive izdelke bomo nagradili :)

V mesecu novembru lahko preizkusiš tudi svoje znanje s kahoot kvizom. Najdeš ga na kahoot.it s PIN številko: 08501263. Pred reševanjem napiši pod ime svoje pravo ime (ime in priimek) ter steg. Zmagovalca čakajo nagrada ter čast in slava :) 

Imaš doma preveč stvari in ne veš kam z njimi? Tukaj je nekaj idej kam jih lahko odpelješ: