Skavtski okoljski center Kočevski Rog ob Savi

Hecen naslov, kajne? Pa je bilo vendarle res. V torek 2. Junija letos so vodiči SOC Kočevski Rog in drugi voditelji ZSKSS izvedli okoljski dan (lahko bi rekli tudi naravoslovni dan) za otroke iz Zavoda za gluhe in slušno prizadete Aktivnosti so bile pri hipodromu Stožice v Ljubljani, ob Savi, kamor je prišlo okrog 140 otrok iz tega zavoda in 12 vodičev SOC ter drugih voditeljev ZSKSS.

Velika skupina se je takoj po uvodnem pozdravu in navodilih preoblikovala v manjše skupine za različne delavnice v naravi. Izvedba delavnic za spoznavanje in doživljanje narave je v urbanem okolju poseben izziv. Narava je tu na razne načine okrnjena, vpliv človeka je velik. Težko je pričarati človeško tišino, da bi lahko spregovorila le narava in po njej Stvarnik. Kako drugače je vse to tam zgoraj pod vrhom Kočevskega Roga. Kljub temu pa tudi v urbanem okolju o naravi in Stvarniku govori vsak košček trate, vsako drevo, rastlina, grm, žuželka, ptica, metulj. Treba jih opaziti, dojeti, o njih razmišljati. Zahteven, a lep izziv za voditelje aktivnosti v nravi.

Ti so ta dan za otroke s posebnimi potrebami vse to gotovo s srcem počeli. In obenem dobili nove izkušnje za organizacijo okoljskih dni. Te izkušnje so si na koncu podelili v kratki evalvaciji. Naj omenim le eno: Zmeraj mora biti jasno določeno, kje in kdaj se dobijo sami izvajalci programa in kje se srečajo z udeleženci in njihovim vodstvom. Zmeraj mora biti znana kontaktna oseba udeležencev in njeni podatki. Tega dne sta ti dve zadevi povzročali nekaj šuma v komunikaciji. Zmeraj se učimo.

Dan je bil lep, verjamemo, da je ostal v lepem spominu tudi otrokom in učiteljem, ki so sega udeležili in jim pomagal približati naravo za vse življenje.

Tone Lesnik

Objavljeno v Objave sl
Galerija slik

Komentarji Ta objava ima 0 komentarjev. Komentarji so vidni le prijavljenim uporabnikom.