Ozaveščanje in okoljska vzgoja v času podnebne krize

Prihaja čas povečane skrbi in akcij za okolje, ki ga bomo mladinske organizacije izvajale na različne načine. Nekatere organizacije bodo ozaveščale z akcijami okoljskega zagovorništva. Ena od takih akcij, bo tudi zbiranje na javnih mestih, napovedano za petek, 25. marca - podnebni protest. Skavti pa svoje poslanstvo vidimo v celostni vzgoji mladih - tudi okoljski vzgoji.

Draga skavtinja, dragi skavt!

Prihaja čas povečane skrbi in akcij za okolje, ki ga bomo mladinske organizacije izvajale na različne načine. Nekatere organizacije bodo ozaveščale z akcijami okoljskega zagovorništva. Ena od takih akcij, bo tudi zbiranje na javnih mestih, napovedano za petek, 25. marca - podnebni protest, ki ga organizira gibanje Mladi za podnebno pravičnost. S protestom, mladi, ki jim ni vseeno, za našo prihodnost in naravo oz. okolje, želijo opozoriti državo, da politika ne sme podrejati dobrobiti ljudi in narave koristim kapitala in peščice, ki nosi glavno odgovornost za povzročitev podnebne krize. Skavti se ne bomo organizirano podali na protest, v kolikor pa tebe vsebina nagovarja in se ga želiš udeležiti kot posameznik, kot Marija, Tilen ali Špela, te pri tem seveda ne želimo ustaviti, a pusti rutko in kroj doma.

Skavti smo radi temeljiti, zato začenjamo na vseh področjih, vključno s področjem okolja, s korakom prej. Ta korak je celostna vzgoja - skavtska vzgoja, katere pomembno področje je tudi okoljska vzgoja. 

Naše poslanstvo je vzgajati mlade, da bodo skozi izkušnje v naravi, do nje razvili odnos in jo zato želeli varovati. Zato pripravljamo različne aktivnosti, tudi v sklopu Dneva Zemlje. Več o letošnjih aktivnosti za Dan Zemlje si lahko prebereš v marčevskem skavtiču ali na spletni strani https://soc.skavt.net/april-dan-zemlje-vlagajmo-v-nas-planet.

 

Tudi Sveti Frančišek, zvest Svetemu pismu, svetuje, naj spoznavamo naravo kot čudovito knjigo, po kateri nam govori Bog in po njej pripoveduje o svoji lepoti in dobroti. Od porabe in izkoriščanja naj preidemo k odpovedi, od pohlepa k velikodušnosti, od potrate k delitvi z drugimi. Gre za ljubezen, ki je pozorna do tega, kar potrebuje božji svet. Na praznik učlovečenja se je hotel Gospod povezati s stvarstvom. Postal je človek, po Marijini privolitvi, da bi ga mogli srečati v tem našem svetu. (Misel je iz okrožnice Laudato si)

 

Če se želiš udeležiti protestov ali kampanj, se dobro pozanimaj, kaj je njihova vsebina in ali se zavzemaš za iste cilje akcije ter vrednote organizatorja. Ne bodi le številka v množici, razmišljaj in presojaj s svojo glavo.

 

25. marec je tudi materinski dan. Ideja! Namesto, da za svojo mamo, skrbnico ali babico kupiš rezano cvetje ali eksotnično lončnico, pojdi z njo na sprehod v naravi. Podari ji svoj čas in ljubezen ter kakšno dobro delo.  

 

Trop za okojsko vzgojo in Izvršni odbor

Objavljeno v Objave sl

Komentarji Ta objava ima 0 komentarjev. Komentarji so vidni le prijavljenim uporabnikom.